Spinning
Spor salonlarının ve evlerin vazgeçilmez kondisyon aleti sabit bisikletler, spinning sayesinde son yıllarda çok daha neşeli ve eğlenceli bir hale geldi. Müzik eşliğinde yapılan 45 dakikalık grup egzersizlerinde salondan 500 ila 900 kalori yakmanın saadetiyle ayrılıyorsunuz. Avrupa ve Amerika’da hızla yayılan spinning akımı Türkiye’deki spor kulüplerinin de gözdesi.
Spinning 1991 yılında Amerika’dan yayılmaya başlayan bir spor dalı. Adı iki defa Race Across America’ya katılan Johnny G. Spinner’dan geliyor. Johnny G. Spinner, Amerika’nın doğu kıyısından batı kıyısına yapılan bisiklet yarışını kazanamayınca, bir yıl sonraki yarışa hazırlanmak için özel bir bisiklet tasarladı. Diğer kondisyon bisikletlerinden farkı, bunun çok daha ergonomik olmasıydı. Gidonun tutuş konumu değiştirilerek, ayakta ya da oturarak pedal çevrilebiliyordu. Selesi boya göre ayarlanıyordu.
Spinner, garajına monte ettiği bisikletiyle karanlıkta günlerce pedal çevirdi ve şampiyonada ABD’yi bisikletle bir uçtan bir uca en çabuk geçen sporcu oldu. Başarısını borçlu olduğu özel bisiklet, Amerika’da yeni bir spor akımının doğmasına yol açtı: Spinning.
Basit ve eğlenceli bu spor dalı spor merkezlerinin çoğunda müzik eşliğinde uygulanıyor. Spinning’in kondisyon bisikletiyle yapılan egzersizlerden farkı, spor salonlarında kalabalık gruplarla, müzik ve hoca eşliğinde yapılması. Bu şekilde spor yapanların motivasyonu artırılıyor. Su içinde yapılanı bile var.
KİŞİYE GÖRE AYAR
Her sporda olduğu gibi, bisiklet kullanırken de dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Pedal çevirirken bisikletin boyunuza göre ayarlanması, ayağınızı pedala bağlayan iplerin sıkılması, sele üstünde dinlenme anında bacağın dizden kırık şekilde tutulmaması gibi. Ayarlamaların düzgün yapılmamış olması ağrılara ve dizkapağında rahatsızlığa neden olabiliyor. Vites ayarları, sele yüksekliği, duruş pozisyonları gibi durumlar kişiden kişiye göre değişiyor.
PEDAL ÇEVİRİN KİLO VERİN
Eğlenceli ve rahatça uygulanabilen bir ders olan spinning, aynı zamanda kondisyonu ve kalbi de güçlendiriyor. Dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor. Bisiklet üzerinde oturarak, ayakta, öne, arkaya ve yanlara doğru eğilip doğrularak kollar, göğüs kasları ve sırt da çalıştırılıyor. Bacaklara esneklik kazandırmanın yanı sıra maksimum düzeyde kalori yakma fırsatı veriyor. Çoğunlukla kadınların tercih ettiği bu spor bacak, baldır ve kalça bölgelerindeki yağları eriterek incelmesini ve sıkılaşmasını sağlıyor. Derslerin seviyesine göre harcadığınız kalori miktarı da değişiyor. 45 dakikalık bir derste 500 ila 900 arasında kalori yakmanız mümkün.
VÜCUT DEĞERLERİNİZİ TAKİP EDİN
Kullanıcının kısa sürede en yüksek performansı yakalaması için hazırlanan spinning bisikletleri; nabız, kalori ve zaman gibi bilgileri dijital göstergesiyle veriyor. Antrenörler herkesin olması gerektiği hızı, iniş ve çıkışlarda neler yapılması gerektiğini ve o anda olması gereken nabız aralığını söylüyor. Antrenör ve sporcular bu şekilde vücut değerlerini takip edebiliyor.
Derslerde aynı zamanda hikayeler de anlatılıyor. Antrenör Aytaç Çep, "Anlattığımız hikáyelerle sporculara bir hedef koyuyoruz ve müzik eşliğinde derse başlıyoruz. Örneğin bugünkü dersimizde Sakarya’dayız ve düz bir yolda ilerleyeceğiz. Tempolu bir egzersiz yapacağız, aralarda tırmanışlarımız olacak. Sloganımız, haydi pedallara daha kuvvetli basın" diyor.
Zaman zaman ayağa kalkarak bisiklet üzerinde var gücünüzle yükleniyorsunuz pedallara ama aslında her şey olduğunuz yerde olup bitiyor.
HERKES YAPABİLİR
Spinning herkesin rahatça yapabileceği bir spor. İlk denemeden sonra kasların hamlığı nedeniyle biraz ağrı hissediliyor ancak zamanla vücut alışıyor ve ağrılar ortadan kalkıyor. Çeşitli seviyelerdeki derslere katılmak için özel yetenek gerekmiyor. Essporto Health & Fitness Club spinning Antrenörü Ali Yıldız, ortalama yaş gurubun 25 ila 40 arasında olduğunu ama 50 yaşındaki kişilerin de katılabildiğini söylüyor. Ancak kalp hastalığı olanlar, bel ve diz kapaklarında menüsküs gibi sorunlar yaşayanlar spinning yapmadan önce doktorlarına danışmalı.